Hogyan fogyni diéta nélkül intuitív táplálkozás

Hogyan fogyni diéta nélkül intuitív táplálkozás

Született az Egyesült Államokban, intuitív evés olyan megközelítés, amely segít összeegyeztetni az élelmiszer, és megszabadulni a felesleg betartása nélkül szigorú étkezési menetrend, valamint a kalória. Itt van, hogyan működik, valamint a tippeket üzembe azt a gyakorlatban.

Az ételek mérlegelése, az előre beállított menükhöz való ragaszkodás sokszor a fogyás fő akadályává válik. Ahhoz, hogy újra formába kerüljön, nem szükséges merev étrendet követni, hanem békét kötni a testével és az étellel. Javasolni az ilyen típusú megközelítés az intuitív evés, az intuitív etetés, fogant 1995-ben Evelyn Tribole és Elyse Resch, a szerzők a bestseller “intuitív evés”, még mindig híres a világ minden tájáról.

“Ez nem egy diéta gramm és kalória kiszámításához, élelmiszerek enni és élelmiszerek elkerülése érdekében, hanem egy olyan megközelítés, amelynek célja, hogy visszaállítsa a menedzsment élettani erő, alapuló érzések az éhség, elégedettség és teljesség”, mondja Anne Wales, pszichológus és pszichoterapeuta szakosodott hatalom intuitív. Lássuk részletesen, hogyan működik, és miért segíthet, hogy a béke a mérleg, valamint a felesleg.

AZ INTUITÍV ÉTKEZÉS ELŐNYEI

AZ INTUITÍV ÉTKEZÉS ELŐNYEI“A fogyás étrendje működik, de csak rövid távon” – magyarázza Anne Galles pszichológus. “Nem véletlen, hogy a tudományos kutatások azt mutatják, hogy az étrendben részt vevő emberek 96% – a visszanyeri az összes elvesztett súlyt, gyakran érdeklődéssel, két éven belül” – mondja a szakértő. Az intuitív étkezés folytatja a szakértőt: “ez minden, csak étrend. Ez egy olyan megközelítés, amely az élelmiszer-érzések hallgatásán alapul. Elsődleges célja, hogy segítsen békét teremteni az élelmiszerekkel és a testtel anélkül, hogy szigorú szabályokat követne.”

SEGÍTSÉG AZ ÉRZELMI ÉHSÉG KEZELÉSÉBEN

SEGÍTSÉG AZ ÉRZELMI ÉHSÉG KEZELÉSÉBEN“Az étkezési cselekménynek három fő funkciója van: energikus, hogy biztosítsa a különböző tevékenységek elvégzésének lehetőségét; táplálkozási, hogy biztosítsa a szervezet számára szükséges tápanyagokat; végül érzelmi, univerzális stratégia, amely lehetővé teszi számunkra, hogy vigasztaljuk magunkat” – magyarázza Anne Galles pszichológus.

“Az érzelmi éhség, amelyet gyakran démonizálnak, és az élelmiszer-problémákkal küzdő emberek előjogának tekintik, valójában mindenkit érint, mert az élelmiszer az érzelmek erőteljes szabályozója. A probléma tehát nem az a késztetés, hogy az étellel vigasztaljuk magunkat, ami teljesen normális, hanem az a tény, hogy nem vagyunk képesek, mert az élelmiszer-ellenőrzés gondolatai bűntudatot váltanak ki, ami viszont lehetetlenné teszi a teljesítés és az elégedettség élményét. Innen ered a kényszer és a mértéktelen evés. Például, ha vigasztalni egy darab csokoládét eszem, és azt hiszem, megszegtem egy szabályt, a hatás “annyira elrontottam”, így befejezem az egész tablettát anélkül, hogy elérném az elégedettséget vagy a célt, hogy megnyugtassam az ételt” – mondja a szakértő.

HOGYAN LEHET MEGTANULNI INTUITÍV MÓDON ENNI

HOGYAN LEHET MEGTANULNI INTUITÍV MÓDON ENNI“Az egyik első dolog, amit meg kell tennünk, hogy megszabaduljunk a tipikus étrend-mentalitástól és számos olyan élelmiszer-hiedelemtől, amelyek napi nehézségeket okoznak nekünk. Segíthet megfigyelni gondolatainkat, hogy összpontosítsuk őket. Egy másik dolog, ami segíthet, hogy fordítson figyelmet az élelmiszer-érzések: éhség, teljesítés, jóllakottság. Sajnos sokan, akik dühösek a belső jelek külső ellenőrzési szabályokkal való helyettesítésére, nehezen észlelik őket” – mondja a szakértő.

HIBÁK ELKERÜLÉSE

HIBÁK ELKERÜLÉSE“A leggyakoribb hibák elsősorban kettő. Az első az, hogy az intuitív étkezést az “élelmiszer-érzések étrendjének” tekintjük, és megpróbáljuk mereven alkalmazni, egy “vagy minden vagy semmi” gondolat révén, ami kontraproduktív. Az intuitív étkezés éppen ellenkezőleg elősegíti a rugalmasságot és az önelégültséget” – magyarázza Anne Galles pszichológus.

Az intuitív étkezéssel kapcsolatos másik tévhit magyarázza a szakértőt: “azt gondolni, hogy mindent meg lehet enni, minden alkalommal, minimális kritériumok nélkül. Az intuitív étkezéssel mindent meg lehet enni, ha akarod, de elengedhetetlen, hogy megtanulj hallgatni, ha nehézségei vannak, tanácsos mindig kapcsolatba lépni egy szakértővel”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *